HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

1.Bal nedir?

Bal, arıların çiçek nektarlarını veya Ege bölgesindeki çam ormanlarında yaşayan basra böceğinin salgılarını toplayıp, kendi midesinde çeşitli enzimatik olaylar gerçekleştirerek petek gözüne depoladığı mucizevi bir üründür.

2.Kristalize (donmuş) bal bozulmuş bal veya şekerli bal mı?

Balın kristalize olması tamamen balın yapısıyla alakalı doğal bir durumdur. Fiziksel bir olaydır. Bu anlamda suyun donması gibi düşünülebilir. Kristalize balın uygun koşullarda ısıtılması eski haline dönmesini sağlar. Ancak bal her türlü işlem sonucu bazı kalite değerleri bakımından kayıplar yaşar.

3.Balın kalitesini nasıl anlarız?

Her sağlıklı arı kolonilerinden alınan petekli veya süzme bal gerçek ve kalitelidir. Ancak ileri düzeydeki laboratuvarlarda kimyasal analizleri yapılmış balların kalite değerleri bilinebilir.

4.Bal boğazımızı yakmalı mıdır?

Tadı, rengi, kokusu çiçeğin türüne göre değişeceği için kalite kriteri değildir. Bu anlamda her bal boğazımızı yakmayabilir.

5.Balın fiyatı kalite kriteri midir?

Baldaki fiyat kesinlikle kalite kriteri değildir. Arz - Talep ilişkisinden kaynaklı fiyat farkı meydana gelmektedir.

6.Türkiye’de kaliteli ballar hangi yörede üretilmektedir?

Ülkemiz dört mevsimi bir arada yaşadığından dolayı her yöremizde bal üretimi yapılmaktadır. Ancak bazı bölgelerimiz spesifik olarak balın türü ile özdeşleşmiştir. Örneğin, Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu bölgelerinde çiçek balı, Karadeniz Bölgesi Kestane, Ege bölgesi Çam balı, Akdeniz Bölgesi Narenciye, Trakya Bölgesi Ayçiçeği balı ile özdeşleşmiştir.

7.Petek bal ile süzme bal arasındaki fark nedir?

Arılar nektarı topladıktan sonra bala dönüştürüp petek gözlerine depolar. Ancak üreticiler bu peteklerden balı süzünce süzme bal elde edilir. Bal olarak düşünüldüğünde, petek bal mumlu süzme bal mumsuzdur.

8.Doğal bal ne demektir?

Arıların ürettiği tüm ballar doğaldır. Bunlar süzme, petekli, karakovan şeklinde olabilir. Dışarıdan olumsuz bir müdahale olmadığı sürece hepsi doğaldır. Ancak antibiyotik, pestisit ve ağır metaller içermemelidir. Muhafaza koşullarına dikkat edilmelidir. Ağzı kapalı ve +4 C de saklanması önerilir.

9.Organik ne demektir?

Organik tarım uygulamaları kapsamında yönetmelik ile belirlenen şartlarda üretimi yapılan ürünler, üretimden tüketiciye kadar izlenebilir olması ve denetleniyor olması gerekmektedir. Bu anlamda şartları sağlayan üretici ve paketleyicilere organik sertifikası verilir.

10.Paketleme işlemi nasıl yapılır?

Üretici ürettiği süzme balı gıdaya uygun teneke ambalajlar ile sevkiyata hazırlar. Kalite kontrolden geçen ballar paketleme tesisinin önceden hazırlanmış deposunda yerlerini alır. Gelen balların türüne veya zamanına göre bir kısmı kristalize olmuştur. Uygun sıcaklıklarda (45 C’yi geçmeyen) kristalize olan ballar önce çözülür ve filtre edilerek istenilen gramajlarda paketlenir.
10.Puanlama sistemi nasıl işletilir?

Yapılan her 100TL 'lik Alışveriş için 10.000 puan kazanılıyor.
Yapılan her sistem üyeliği için 5.000 puan kazanılıyor.
Yapılan her yorumda 200 puan kazanılıyor.
Toplanan her 10.000 puan 1 TL değerindedir. Biriktirilen puanlar, en az 10 TL'lik hediye çekleri oluşturulur ve kullanıma hazırdır. İstenilen her ürün için hediye çeki kullanılabilir.
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.